Αμπρακατάμπρα

Image

με τέτοια τοπία πως να μην πιστεύουν οι άνθρωποι στα ξωτικά; φωτογραφία από όταν κάναμε περίπατο σε ένα ηφαίστειο που ακόμη καπνίζει. φρέσκο-φρέσκο!

Πολλοί κάτοικοι της Ισλανδίας πιστεύουν στα ξωτικά. Ή όπως υποστηρίζουν διάφοροι, λένε έτσι για διαφημιστικούς λόγους (για να έρχονται και επισκέπτες λάτρεις του υπερφυσικού άραγε;). Επίσης πολλοί κάτοικοι της Ισλανδίας είναι συγγραφείς. Όλοι οι κάτοικοι της Ισλανδίας θα ήθελαν να γράψουν και να κυκλοφορήσουν ένα βιβλίο, και τουλάχιστον το 50% από αυτούς το καταφέρνουν. Η Yrsa Sigurðardóttir είναι μία από αυτούς τους ανθρώπους. Μόνο που δεν έχει κυκλοφορήσει ένα, αλλά εφτά βιβλία. Τα τέσσερα από αυτά είναι μυθιστορήματα μυστηρίου, crime novels, με πρωταγωνίστρια τη Thóra, μια έξυπνη και δυναμική δικηγόρο. Και τα τέσσερα είναι εκπληκτικά ενδιαφέροντα, και κρύα!

Πριν πάω δεύτερη φορά Ισλανδία λοιπόν άρχισα να τα διάβαζω, ενθουσιασμένη που επρόκειτο να βρίσκομαι σε λίγο στα μέρη που το βιβλίο περιέγραφε. Ένα από αυτά μιλούσε για ένα μουσείο μαγείας, κάπου στα δυτικά φγιορδ. Ε, το βρήκαμε και πήγαμε!Ήταν ένα μικρό σπιτάκι που είχε στην πόρτα του ένα κατάμαυρο ταριχευμένο κοράκι, και δύο όροφοι γεμάτοι πληροφορίες για την άσκηση μαγείας στο νησί, το κάψιμο μάγων (γιατί κυρίως άντρες ασχολούνταν με μαγεία στην Ισλανδία), και διάφορα «μαγικά» αντικείμενα και ξόρκια. Όταν ο ιδιοκτήτης του μουσείου προθυμοποιήθηκε να μας ξεναγήσει στον κάτω όροφο εμείς δεχτήκαμε, μη γνωρίζοντας πως θα ζήσουμε μία από εκείνες τις μοναδικές στιγμές κατά τις οποίες προσπαθείς να συγκρατηθείς για να μη γελάσεις, και τα δύο λεπτά μοιάζουν με μισή ώρα!

Μας έδειξε λοιπόν διάφορους «μαγικούς» βράχους που έφεραν στο μουσείο από τα βουνά, μας εξήγησε περίπου τι θα δούμε στο μουσείο και για ποιους λόγους υπήρχαν περισσότεροι άντρες μάγοι από γυναίκες, και κάποια στιγμή στάθηκε μπροστά σε έναν πίνακα όπου αναγράφονταν κάποιες πληροφορίες για ένα ξόρκι (οι Ισλανδοί παλαιότερα, αλλά όχι όλοι φαντάζομαι, όταν φοβόντουσαν ή όταν είχαν να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό, έλεγαν αυτό το συγκεκριμένο ξόρκι). Και άρχισε να λέει το ξόρκι δυνατά, πολύ δυνατά, με το χέρι του στο μέτωπο και τα μάτια κλειστά. Και δεν ξέραμε τι να κάνουμε εμείς. Αν τον κοιτούσαμε υπήρχε ο κίνδυνος από στιγμή σε στιγμή να ξεσπάσουμε σε υστερικά γέλια –πραγματικά ήταν πολύ αστεία η φάση- αν κοιταζόμασταν μεταξύ μας πάλι το ίδιο, οπότε το μόνο που μας έμεινε ήταν να κοιτάμε γύρω μας, τους τοίχους του μουσείου. Για όση ώρα κράτησε το άμπρακατάμπρα. Και μετά είμασταν ελεύθεροι να χαζέψουμε το υπόλοιπο μουσείο με την ησυχία μας.

Για ένα μικρό video-briefing: http://westfjords.is/SearchResults/TravelService/the-icelandic-sorcery-and-witchcraft-museum

Advertisements

About Isis M

Ταξιδεύω κρατώντας σημειώσεις. Για να θυμάμαι! Για να τα ξαναζώ!
This entry was posted in Island/Ισλανδία. Bookmark the permalink.

One Response to Αμπρακατάμπρα

  1. Crazy Athens says:

    Για φαντάσου κάτι μουσεία που βρίσκει κανείς στη μέση του Φιόρδ…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s